Tarih:

Paylaş:

Kuzey Kore-Güney Kore Deniz Sınırı Sorunu

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, 19 Şubat 2024 tarihinde Güney Kore’nin Yeonpyeong Adası kuzeyindeki tartışmalı sularda Kuzey Kore Ordusu’nun yapmış olduğu hazırlığı artırmasını emretmiştir. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’na (KCNA) göre; Kuzey Kore Ordusu bu denizlerde bir füze denemesi yapmış ve Kim Jong Un bu tatbikatı takip etmiştir. Bu, Pyongyang’ın bu yıl yapmış olduğu altıncı füze fırlatma tatbikatı olmuştur.[1]

Kim Jong Un’un denetlediği son füze testleri, Kuzey Kore’nin deniz gücünü artırmaya yönelik kararlılığını göstermektedir. Bu eylemler, Pyongyang’ın askeri kapasitesini artırma ve bölgesel gücünü vurgulama çabalarının bir parçası olarak değerlendirilebilir. Kuzey Kore’nin bu tür testleri, bölgedeki askeri dengeyi olumsuz etkileyebilir ve Güney Kore’yle bağları daha da gerebilir.

KCNA raporu; Kim’in “deniz kuvvetleri tarafından donatılacak yeni tip yüzeyden denize füze Padasuri-6’nın değerlendirme test atışını denetlediğini” ve test atışının sonuçlarından “büyük memnuniyet duyduğunu” belirtmiştir.  Füzeler, Doğu Denizi üzerinde belirli bir süre uçtuktan sonra hedeflerine ulaşmıştır. Bunun yanı sıra Kim, Güney Kore’yi, iki ülke arasındaki deniz sınırı olan “Kuzey Limit Hattı”nı (NLL) sık sık ihlal etmekle suçlamıştır. Kim Jong Un, Kuzey Kore Ordusu’na Yeonpyeong Adası’nın kuzeyindeki sularda ve Kore Yarımadası’nın batısındaki NLL bölgesinde hazırlıklı olmasını emretmiştir.[2]

Özellikle Kim Jong Un’un Güney Kore’nin deniz sınırlarıyla ilgili tutumu dikkat çekicidir. Kuzey Kore Lideri, Güney Kore’nin deniz sınırlarını ihlal ettiğini iddia ederek buna karşı sert bir tutum sergilemektedir. Bu, Kuzey Kore’nin deniz sınırlarını sıkı bir şekilde koruma ve egemenliğini savunma arzusunu yansıtmaktadır. Diğer yandan bu tutum, bölgedeki gerilimi ve istikrarsızlığı arttırmaktadır.

KCNA’ya göre; Kim, de facto sınırı “uluslararası hukuk ışığında hiçbir zemine dayanmayan bir hayalet” olarak nitelendirmiştir. Kim, “Kuzey Kore’nin batı denizinde kaç tane hat olduğu önemli değil ve net olan şudur ki, düşman bizim deniz sınır hatlarımızı ihlal ederse, bunu egemenliğimizin ihlali ve silahlı bir kışkırtma olarak kabul edeceğiz” demiştir.  Kim ayrıca Pyongyang’ın “sözlerle değil, silahların gücü ve eylemleriyle deniz egemenliğini tamamen savunacağını” belirtmiştir.[3]

2024 yılının başlarında Kuzey Kore Lideri, ülkenin parlamentosuna Güney Kore’yle uzlaşma amacını artık tanımayacağını ve Pyongyang’ın uzun süredir süregelen barışçıl hedefini terk ettiğini söylemiştir. Buna ek olarak Kim, Güney Kore’nin “ülke topraklarını, havasını ve sularını 0,001 milimetre bile ihlal etmesi durumunda, bunun bir savaş kışkırtması olarak kabul edileceğini” dile getirmiştir.[4]

Ayrı bir raporda KCNA, Kim’in ayrıca “önemli” bir mühimmat fabrikasını denetlediğini ve üretimin modernizasyonu hakkında detaylı bilgi aldığını söylemiştir. Ziyaret sırasında, fabrikanın Kuzey Kore’nin silahlı kuvvetlerini güçlendirmedeki rolünü vurgulamış ve “mevcut durum ve gelişen devrimin gerektirdiği gibi mühimmatın kalitesini artırmak ve üretimi yükseltmek için görevleri belirlediğini” belirtmiştir. Kim’in mühimmat fabrikası ziyareti, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerinin Kuzey Kore’yi Rusya’yla silah ticareti yapmakla suçlamasıyla aynı zamanda meydana gelmiştir. Beyaz Saray geçen ay Rusya’nın son zamanlarda Kuzey Kore’den tedarik edilen kısa menzilli balistik füzeleri (SRBM’ler) kullanarak Ukrayna’ya saldırılar düzenlediğini belirtmiş ve bunun yeni deşifre edilmiş istihbaratla doğrulandığını söylemiştir.[5]

Kuzey Kore ile Rusya arasındaki diplomatik temasların ve bu temasların ekonomik işbirliğiyle pekiştirilmesinin, her iki ülkenin de uluslararası izolasyonla başa çıkma çabalarının bir parçası olduğu söylenebilir. Özellikle Kuzey Kore’nin ekonomik zorluklarına karşı çözüm arayışında Rusya’nın sunduğu askeri işbirliği olanakları cazip hale gelmiş gibi görünmektedir.

İddia edilen mühimmat transferleri, bölgesel güvenliği ve istikrarı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu, silahların Ukrayna’ya karşı kullanılması ve potansiyel olarak diğer bölgelere yönlendirilme ihtimali nedeniyle endişe yaratmaktadır. 

Rusya’nın Kuzey Kore’yle yakınlaşması, bölgedeki dengeyi etkileyebilir ve ABD’yle olan ilişkilerinde gerilimi arttırabilir. Rusya’nın Kuzey Kore’yle olan bu ilişkilerini, bölgedeki siyasi ve ekonomik dinamikleri yönlendirmek ve güç dengelerini şekillendirmek amacıyla stratejik bir araç olarak kullanabileceği düşünülmektedir.

Kuzey Kore’nin deniz güvenliği politikalarının anlaşılması, uluslararası toplum için önemlidir. Bölgedeki askeri tansiyonların azaltılması ve barışçıl çözümlerin teşvik edilmesi için Kuzey Kore’nin tutumunun anlaşılması gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak bölgedeki güvenlik tehditlerine karşı etkili bir şekilde mücadele etmek için uluslararası toplumun işbirliği yapması kritik bir önem arz etmektedir.

Sonuç olarak Kuzey Kore’nin deniz güvenliği politikaları ve Kim Jong Un’un eylemleri, bölgesel istikrar ve uluslararası güvenlik açısından önemli bir konudur. Bu politikaların anlaşılması ve etkili bir şekilde yönetilmesi, bölgedeki gerilimi azaltmak ve barışı teşvik etmek için önemlidir.


[1] “North Korea’s Kim Jong Un Oversees Test of New Surface-to-Sea Missiles”, Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/asia-pacific/, (Erişim Tarihi: 19.02.2024).

[2] “North Korea’s Kim Jong Un Oversees Test of Surface-to-Sea Missile”, Reuters, https://www.reuters.com/world/asia-pacific/north-koreas-kim-jong-un-oversees-test-surface-to-sea-missile-kcna-2024-02-14/, (Erişim Tarihi: 19.02.2024).

[3] “North Korea’s Kim Jong Un ‘Supervises Test of Surface-to-Sea Missile’“, France 24, https://www.france24.com/en/asia-pacific/20240215-north-korea-s-kim-jong-un-supervises-test-of-surface-to-sea-missile, (Erişim Tarihi: 19.02.2024).

[4] “Kim Watches Missile Tests and Warns that North Korea Will Take an Aggressive Stance in Disputed Seas”, Associated Press News, https://apnews.com/article/north-korea-missiles-tensions-kim-jong-un-4d88e4480244c062ee9d2daba663937c, (Erişim Tarihi: 19.02.2024).

[5] “North Korea’s Kim Jong Un Oversees Test of New Surface-to-Sea Missiles”, Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/asia-pacific/, (Erişim Tarihi: 19.02.2024).

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.