STRATEJİK BAKIŞ Arşiv — ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi https://www.ankasam.org/kategory/yayinlar/stratejik-bakis/ Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Sat, 16 Mar 2024 13:23:48 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Gürcistan’ın Enerji Yolları Üzerindeki Önemi https://www.ankasam.org/gurcistanin-enerji-yollari-uzerindeki-onemi/ Sun, 25 Dec 2022 12:00:00 +0000 https://www.ankasam.org/?p=53794 Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra dünya sahnesine çıkan ülkelerden biri olan Gürcistan, güneyinde; Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan, kuzeyinde Rusya, batısında Karadeniz olmak üzere Güney Kafkasya’nın geçiş noktasında yer almaktadır. Daha geniş perspektiften bakıldığında ise Asya ile Avrupa arasında doğu-batı ekseninde en önemli geçiş noktalarından biri olarak kabul edilir. Jeostratejik konumu nedeniyle önemli bir ulaşım ağına sahip […]

The post <strong>Gürcistan’ın Enerji Yolları Üzerindeki Önemi</strong> appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra dünya sahnesine çıkan ülkelerden biri olan Gürcistan, güneyinde; Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan, kuzeyinde Rusya, batısında Karadeniz olmak üzere Güney Kafkasya’nın geçiş noktasında yer almaktadır. Daha geniş perspektiften bakıldığında ise Asya ile Avrupa arasında doğu-batı ekseninde en önemli geçiş noktalarından biri olarak kabul edilir. Jeostratejik konumu nedeniyle önemli bir ulaşım ağına sahip olan Gürcistan, bu sayede hem batılı ülkeler hem de bölge devletleri açısından stratejik bir ortak olarak nitelendirilmekte ve önemli bir gelir elde etmektedir.

The post <strong>Gürcistan’ın Enerji Yolları Üzerindeki Önemi</strong> appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Rusya’nın Afrika’daki Nüfuz Mücadelesi https://www.ankasam.org/rusyanin-afrikadaki-nufuz-mucadelesi/ Wed, 21 Dec 2022 15:04:21 +0000 https://www.ankasam.org/?p=53571 Rusya’nın Afrika’da SSCB dönemine dayanan olumlu bir mirası vardır. Rusya, SSCB döneminde kıtayla oldukça yakın ilişkiler geliştirmiştir. Bununla birlikte SSCB’nin ortadan kalkmasının ardından yerine gelen Rusya Federasyonu’nun ilk dönemlerinde söz konusu ilişkiler ivme kaybetmiştir. Ancak özellikle 2010’lu yıllarla başlayan süreçle bir değişim yaşandığı görülmektedir. Rusya’nın Batı’yla olan ilişkilerinin gerilmeye başlaması, Moskova’nın dış politikada Afrika’ya yoğunlaşan […]

The post <strong>Rusya’nın Afrika’daki Nüfuz Mücadelesi</strong> appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Rusya’nın Afrika’da SSCB dönemine dayanan olumlu bir mirası vardır. Rusya, SSCB döneminde kıtayla oldukça yakın ilişkiler geliştirmiştir. Bununla birlikte SSCB’nin ortadan kalkmasının ardından yerine gelen Rusya Federasyonu’nun ilk dönemlerinde söz konusu ilişkiler ivme kaybetmiştir. Ancak özellikle 2010’lu yıllarla başlayan süreçle bir değişim yaşandığı görülmektedir. Rusya’nın Batı’yla olan ilişkilerinin gerilmeye başlaması, Moskova’nın dış politikada Afrika’ya yoğunlaşan stratejiler üretmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda Rusya ve Batı’nın Afrika kıtasında küresel düzeyde birbirlerinin etkinliğini kısıtlamak için stratejiler ürettikleri görülmektedir.

The post <strong>Rusya’nın Afrika’daki Nüfuz Mücadelesi</strong> appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Çin’in Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki “16+1 Girişimi” https://www.ankasam.org/cinin-orta-ve-dogu-avrupa-bolgesindeki-161-girisimi/ Sun, 18 Dec 2022 12:30:00 +0000 https://www.ankasam.org/?p=53428 18.yy’ın ortalarından 1949 yılına kadar birçok savaşı, işgali, iktidar mücadelesini ve sosyal değişimleri yaşamış olan Dünya’nın en eski medeniyetlerinden Çin İmparatorluğu, 1949 yılında Mao Zedong önderliğinde Çin Halk Cumhuriyeti’ne evrilmiştir. Bu tarihten günümüze kadar geçen sürede siyasi, ekonomik ve kültürel değişimlerden geçen Çin, uyguladığı politikalar sayesinde uluslararası düzende önemli bir aktör olarak yerini almıştır.

The post Çin’in Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki “16+1 Girişimi” appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
18.yy’ın ortalarından 1949 yılına kadar birçok savaşı, işgali, iktidar mücadelesini ve sosyal değişimleri yaşamış olan Dünya’nın en eski medeniyetlerinden Çin İmparatorluğu, 1949 yılında Mao Zedong önderliğinde Çin Halk Cumhuriyeti’ne evrilmiştir. Bu tarihten günümüze kadar geçen sürede siyasi, ekonomik ve kültürel değişimlerden geçen Çin, uyguladığı politikalar sayesinde uluslararası düzende önemli bir aktör olarak yerini almıştır.

The post Çin’in Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki “16+1 Girişimi” appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
İngiltere-Rusya Rekabetinde Yeni Evre https://www.ankasam.org/ingiltere-rusya-rekabetinde-yeni-evre/ Sat, 10 Dec 2022 14:20:48 +0000 https://www.ankasam.org/?p=53124 19. yüzyıla damgasını vuran Britanya İmparatorluğu ile Çarlık Rusya’sı arasındaki rekabet; bir diğer deyişle “büyük oyun”, iki imparatorluğun Orta ve Güney Asya üzerinde nüfuz kazanma mücadelesine sahne olmuştur. Tarihsel süreklilik içinde devamlı birbirleriyle mücadele eden bu iki ülke, yalnızca Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı konjonktür sebebiyle bir araya gelmiştir. Bu dönemler dışında Londra-Moskova hattındaki […]

The post <strong>İngiltere-Rusya Rekabetinde Yeni Evre</strong> appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
19. yüzyıla damgasını vuran Britanya İmparatorluğu ile Çarlık Rusya’sı arasındaki rekabet; bir diğer deyişle “büyük oyun”, iki imparatorluğun Orta ve Güney Asya üzerinde nüfuz kazanma mücadelesine sahne olmuştur. Tarihsel süreklilik içinde devamlı birbirleriyle mücadele eden bu iki ülke, yalnızca Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı konjonktür sebebiyle bir araya gelmiştir. Bu dönemler dışında Londra-Moskova hattındaki arasındaki rekabet ve çatışmanın devam ettiği görülmektedir.

The post <strong>İngiltere-Rusya Rekabetinde Yeni Evre</strong> appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Avustralya’nın Hint-Pasifik Politikası https://www.ankasam.org/avustralyanin-hint-pasifik-politikasi/ Sat, 03 Dec 2022 15:04:45 +0000 https://www.ankasam.org/?p=52804 Günümüzde, uluslararası ilişkilerin yapısına baktığımızda, sistemin köklü bir değişimden geçtiğini görmekteyiz. Değişen güç dengeleri ve ülkelerin güç kapasitelerinin yanı sıra güç unsurlarının da değişim geçirdiği, geçmişte olmayan parametrelerin önem kazandığı ve hayati derecede önemli görülen bazı unsurların da giderek önemsizleştiği söylenebilir.

The post Avustralya’nın Hint-Pasifik Politikası appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Günümüzde, uluslararası ilişkilerin yapısına baktığımızda, sistemin köklü bir değişimden geçtiğini görmekteyiz. Değişen güç dengeleri ve ülkelerin güç kapasitelerinin yanı sıra güç unsurlarının da değişim geçirdiği, geçmişte olmayan parametrelerin önem kazandığı ve hayati derecede önemli görülen bazı unsurların da giderek önemsizleştiği söylenebilir.

The post Avustralya’nın Hint-Pasifik Politikası appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Hindistan’ın Donanma Gücü ve Deniz Stratejisi https://www.ankasam.org/hindistanin-donanma-gucu-ve-deniz-stratejisi/ Fri, 25 Nov 2022 13:43:32 +0000 https://www.ankasam.org/?p=52473 Çin’in Hint Okyanusu’ndaki varlığını artırması, Hindistan’ın donanmasını güçlendirmesi ve deniz gücü olarak yükselmesi için bir gerekçe oluşturmaktadır. Hint Okyanusu’nda artan jeopolitik rekabette öne geçmek ve güvenlik tehditleriyle mücadele edebilmek amacıyla Hindistan’ın modern bir donanmaya ihtiyacı vardır. Deniz hakimiyetinin kurucu jeopolitik teorisyeni Amiral Alfred T. Mahan, Hint Okyanusu’nun stratejik önemini şu sözlerle vurgulamıştır: “Hint Okyanusu’nda deniz […]

The post Hindistan’ın Donanma Gücü ve Deniz Stratejisi appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Çin’in Hint Okyanusu’ndaki varlığını artırması, Hindistan’ın donanmasını güçlendirmesi ve deniz gücü olarak yükselmesi için bir gerekçe oluşturmaktadır. Hint Okyanusu’nda artan jeopolitik rekabette öne geçmek ve güvenlik tehditleriyle mücadele edebilmek amacıyla Hindistan’ın modern bir donanmaya ihtiyacı vardır. Deniz hakimiyetinin kurucu jeopolitik teorisyeni Amiral Alfred T. Mahan, Hint Okyanusu’nun stratejik önemini şu sözlerle vurgulamıştır: “Hint Okyanusu’nda deniz üstünlüğünü kim elde ederse, uluslararası sahnede önemli bir oyuncu olacaktır.”

The post Hindistan’ın Donanma Gücü ve Deniz Stratejisi appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Kuşak-Yol Girişimi Bağlamında İsrail’in “Red-Med” ve “Bölgesel Barış İçin Demiryolu” Projeleri https://www.ankasam.org/kusak-yol-girisimi-baglaminda-israilin-red-med-ve-bolgesel-baris-icin-demiryolu-projeleri/ Fri, 16 Apr 2021 10:04:40 +0000 https://www.ankasam.org/?p=26558 Çin’in Kuşak-Yol Girişimi kapsamında Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanan coğrafyada yaptığı altyapı yatırımları arasında liman projelerinin yanı sıra demiryolu projeleri de yer almaktadır. Bu projeler, taşıma rotaları arasında en düşük maliyetli olan deniz yoluna alternatif olmak yerine “intermodal (karma)” şeklinde adlandırılan ve değişik taşıma modlarının bir arada kullanıldığı modelin bir parçası olarak ele alınmaktadır. Çin’in bu […]

The post Kuşak-Yol Girişimi Bağlamında İsrail’in “Red-Med” ve “Bölgesel Barış İçin Demiryolu” Projeleri appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Çin’in Kuşak-Yol Girişimi kapsamında Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanan coğrafyada yaptığı altyapı yatırımları arasında liman projelerinin yanı sıra demiryolu projeleri de yer almaktadır. Bu projeler, taşıma rotaları arasında en düşük maliyetli olan deniz yoluna alternatif olmak yerine “intermodal (karma)” şeklinde adlandırılan ve değişik taşıma modlarının bir arada kullanıldığı modelin bir parçası olarak ele alınmaktadır. Çin’in bu yatırımlara yönelmesi sadece ekonomik açıdan değil; deniz ulaşımı için düğüm noktası olan bölgelerdeki güvenlik risklerini azaltma kaygısından da kaynaklanmaktadır. Ayrıca projeler sayesinde bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda çalışmada, Çin tarafından inşa edilmesi ve işletilmesi planlanan, Süveyş Kanalı’nı “by-pass” edecek “Red-Med Demiryolu Projesi” ile henüz geliştirme aşamasında olan, kim tarafından yapılacağı veya işletileceği henüz kesinlik kazanmayan; fakat Çin’in ilgileneceği düşünülen “Bölgesel Barış İçin Demiryolu” projeleri incelenmektedir. Bu projenin de Hürmüz Boğazı’nı “by-pass” etmesi beklenmektedir.

 

The post Kuşak-Yol Girişimi Bağlamında İsrail’in “Red-Med” ve “Bölgesel Barış İçin Demiryolu” Projeleri appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Çin-Güney Kore İlişkileri ve Salgın Sürecinde Asya-Pasifik Atmosferi https://www.ankasam.org/cin-guney-kore-iliskileri-ve-salgin-surecinde-asya-pasifik-atmosferi/ Thu, 04 Feb 2021 07:43:20 +0000 https://ankasam.org/?p=25585 Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) üzerinden büyük bir yük kalkmıştır. Zira Pekin yönetiminin hareket alanını kısıtlayan homojen kutuplar, ağır ekonomik baskılar ve askeri kayıplar son bulmuştur. Böylelikle Pekin, başta kendi temel sistemini, güvenliğini ve egemenliğini sürdürmek üzere; bölgedeki iletişimi artırmak, istikrarı sağlamak, bölgesel ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek gibi hedeflere hem iç hem […]

The post Çin-Güney Kore İlişkileri ve Salgın Sürecinde Asya-Pasifik Atmosferi appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) üzerinden büyük bir yük kalkmıştır. Zira Pekin yönetiminin hareket alanını kısıtlayan homojen kutuplar, ağır ekonomik baskılar ve askeri kayıplar son bulmuştur. Böylelikle Pekin, başta kendi temel sistemini, güvenliğini ve egemenliğini sürdürmek üzere; bölgedeki iletişimi artırmak, istikrarı sağlamak, bölgesel ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek gibi hedeflere hem iç hem de dış politika bağlamında ağırlık vermiştir. Nitekim Çin, Soğuk Savaş sonrasında sınırlarındaki sıcak çatışma tehdidinin sona ermesini fırsata çevirerek Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) tek süper güç olarak uluslararası sistemdeki üstünlüğünü en azından bölgesel düzeyde kırmayı hedeflemiştir. Öte yandan bütün bu hedefler karşısında Pekin, güneydoğu sınırında, ikiye bölünmüş bir Kore ve Kore’nin güneyine konuşlanmış bir ABD gerçeğiyle de yüzleşmek zorunda kalmıştır.

The post Çin-Güney Kore İlişkileri ve Salgın Sürecinde Asya-Pasifik Atmosferi appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru https://www.ankasam.org/cin-hindicin-yarimadasi-ekonomi-koridoru/ Thu, 12 Sep 2019 08:55:41 +0000 https://ankasam.org/?p=24460 Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2013 yılı sonunda kamuoyuna duyurduğu Kuşak ve Yol Girişimi, Pekin’in Asya, Avrupa” ve Afrika’ya açılmasını öngören altı temel ekonomi koridorundan oluşmaktadır. Bunlar; “Çin-Moğolistan-Rusya Ekonomi Koridoru”, “Yeni Avrasya Kara Koridoru”, “Çin-Orta Asya-Batı Asya Ekonomi Koridoru”, “Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru”, “Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Ekonomi Koridoru” ve “Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru”dur. Çalışmanın konusunu oluşturan Çin-Hindiçin Yarımadası […]

The post Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2013 yılı sonunda kamuoyuna duyurduğu Kuşak ve Yol Girişimi, Pekin’in Asya, Avrupa” ve Afrika’ya açılmasını öngören altı temel ekonomi koridorundan oluşmaktadır. Bunlar; “Çin-Moğolistan-Rusya Ekonomi Koridoru”, “Yeni Avrasya Kara Koridoru”, “Çin-Orta Asya-Batı Asya Ekonomi Koridoru”, “Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru”, “Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Ekonomi Koridoru” ve “Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru”dur. Çalışmanın konusunu oluşturan Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomik Koridoru’ndaki ülkeler ise Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Tayland ve Vietnam’dır. Bunun yanı sıra Hindiçin Yarımadası, Japonya ve Hindistan tarafından Çin’in Kuşak Yol Girişimi’ne alternatif olarak geliştirilen “Asya-Afrika Kalkınma Koridoru Projesi”nde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu durum söz konusu yarımadadaki jeoekonomik rekabetin derinleşmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda Çin, Laos, Kamboçya, Vietnam, Tayland ve Myanmar’dan oluşan Büyük Mekong Alt Bölgesi’ndeki altyapı projeleri, başta Japonya, ABD ve Çin olmak üzere büyük güçler arasındaki jeoekonomik rekabete konu olmaktadır.

The post Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
İran’ın Güney Asya Politikasında Myanmar ve Arakanlı Müslümanlar https://www.ankasam.org/iranin-guney-asya-politikasinda-myanmar-ve-arakanli-muslumanlar/ Sat, 16 Mar 2019 15:00:55 +0000 https://ankasam.org/?p=20222 İran İslam Cumhuriyeti Anayasası; ezilen halkların (Müslümanların) müdafaası ile İslam vahdetinin sağlanmasını ve bu hedef doğrultusunda çaba sarf edilmesini öngörmektedir. Buradan hareketle İran, başta Ortadoğu’da azınlık konumundaki Şii Müslümanlara ve Filistin halkına yardım etmeyi devrimin vazgeçilmez bir ilkesi olarak görmüş ve bu halklarla politik, ekonomik, kültürel etkileşim kurmak adına kamu diplomasisi ve diğer yumuşak güç […]

The post İran’ın Güney Asya Politikasında Myanmar ve Arakanlı Müslümanlar appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>
İran İslam Cumhuriyeti Anayasası; ezilen halkların (Müslümanların) müdafaası ile İslam vahdetinin sağlanmasını ve bu hedef doğrultusunda çaba sarf edilmesini öngörmektedir. Buradan hareketle İran, başta Ortadoğu’da azınlık konumundaki Şii Müslümanlara ve Filistin halkına yardım etmeyi devrimin vazgeçilmez bir ilkesi olarak görmüş ve bu halklarla politik, ekonomik, kültürel etkileşim kurmak adına kamu diplomasisi ve diğer yumuşak güç unsurlarına başvurmuştur.

The post İran’ın Güney Asya Politikasında Myanmar ve Arakanlı Müslümanlar appeared first on ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi.

]]>